2010. június 15-én délután tartották a Magyar Gazdasági Kamara és Budapesti China Mart által közösen szervezett Kínai Könnyűipari és Nyárindító Vásár megnyitó ünnepségét a budapesti China Martban.

A kínai kiállítók képviseletében a Ninghai Irodaszer Egyesület főtitkára Ying Honglin tartott beszédet, melyben röviden bemutatta Ningbo tartományt a hallgatóságnak. Megköszönte a Kínai Gazdasági Minisztérium és a magyarországi Kínai Nagykövetség támogatását, valamint kifejezte köszönetét a Magyar-Kínai Gazdasági Kamarának és a Budapest China Martnak a nagyszerű szervezésért. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a rendezvény segítségével, újabb gyümölcsöző együttműködési kapcsolatok létesülnek a kínai és magyar vállalkozások között.A megnyitó ünnepség után Gao Jian nagykövet asszony és Kovácsics Iván elnök a többi vendéggel együtt megtekintette a kiállítást, majd meglátogatta a Magyarországon működő kétnyelvű kínai-magyar iskolát. A rendezvényen színes kulturális programok várták a látogatókat, melyeken kínai és magyar művészek léptek fel.A háromnapos rendezvényen negyvennél is több kínai kiállító vett részt, főként Ningbo tartományból. A kiállított termékek közt szerepelt: háztartási kisgép, irodaszer, világítástechnikai termékek stb. A három nap folyamán, a „Kontinensek közötti híd” elnevezésű üzleti megbeszéléseken és a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara által szervezett üzleti fórumokon, a kínai és magyar üzletembereknek alkalmuk nyílt egymás megismerésére, és tárgyalások lebonyolítására. Ez a rendezvény egy kiváló platform volt a Magyarországra történő kínai befektetések ösztönzéséhez, egyben újabb lehetőséget adott a kínai-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére.
A nagykövet asszony véleménye szerint nagy lehetőségek mutatkoznak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítése és a beruházások terén. Magyarország földrajzi fekvése kedvező, az Európai Unióban biztosított áruk, tőke és emberek szabad mozgására, így a magyar alapú termékek könnyen eljutnak Európába, de szükséges a közlekedési infrastruktúra javítása. A kínai gazdaság az elmúlt 30 évben mutatott gyors fejlődése következtében nőtt a lakosság életszínvonala és fogyasztása, így az 1,3 milliárd fős piac nagy lehetőségeket biztosít Magyarország és a világ többi országa számára.Végül kifejezte abbéli reményét, hogy a kiállítás révén a két ország üzletemberei és vállalkozásai még jobban megértik egymást, még szorosabb együttműködések alakulnak ki, valamint a kölcsönösség és egyenlőség alapján valósul meg a két ország fejlődése.A Gazdasági miniszter nevében dr. Becsey Zsolt üdvözölte az illusztris vendégeket. Beszédében hangsúlyozta, hogy Kína nagyon fontos a magyar gazdaság számára és a két ország közötti nagyon jó gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években sokat fejlődtek. Elmondta, hogy az előző napon ért véget a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőinek kínai látogatása, melynek során részletes tárgyalásokat folytattak Pekingben és Sanghajban és döntöttek arról, hogy magyar főkonzulátus nyílik Csungking városában. A látogatás során a kínai kereskedelmi miniszter kínai látogatásra hívta meg új magyar kollégáját.A nagykövet asszony rámutatott arra, hogy a legnagyobb változás a kétoldalú kereskedelmi forgalom szerkezetében következett be. A forgalom több mint 90 százalékát műszaki, elektromos termékek adják, a hagyományos kínai exportcikkek, mint pl. a ruhák, cipők, játékok aránya csökken. A kínai termékek közül jelentős arányt képeznek az alkatrészek, részegységek, melyek az összeszerelést követően kerülnek forgalomba Magyarországon és Európa más országaiban, elősegítve ezzel Magyarország gazdasági növekedését és a foglalkoztatottság bővülését.

Az ünnepélyes megnyitón megjelent Gao Jian asszony, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Liang Caide úr, a nagykövetség politikai ügyekben illetékes tanácsosa, Ren Hongbin úr, gazdasági és kereskedelmi tanácsos, dr. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára, Csémy Tamás, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa, Kovácsics Iván, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke. A megnyitón jelen volt még Dai Yuanyang asszony, Ningbo tartomány külkereskedelmi és gazdasági együttműködési irodájának titkára, Wang Dongbo úr, a Ningbo tartományban működő Nemzetközi Kiállításszervező Kft. vezérigazgatója, Ying Honglin, a Ninghai Irodaszer Egyesület főtitkára, Yang Zhaojie, a kereskedelmi iroda első titkára, Yang Cucai, a kereskedelmi iroda másodtitkára, a budapesti China Mart képviseletében Wu Jiang elnök, Zhang Yongqi vezérigazgató, Zhang Jing vezérigazgató-helyettes, valamint a résztvevő vállalatok és érintett felek magyarországi képviselői.

Kovácsics Iván megnyitóbeszédében először elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a kínai kiállítók ilyen nagy számban vesznek részt a rendezvényen. Elmondta, hogy a Magyar-Kínai Gazdasági Kamarának mindig is az volt az álma, hogy hidat képezzen a kínai áruk és vállalkozások számára az Európai Unió országai felé. Kifejezte abbéli reményét, hogy a kiállítás révén még több kínai-magyar vállalkozás tud hosszú távú és baráti kapcsolatokat kiépíteni, ami elősegíti a két ország gazdasági kapcsolatainak folyamatos és töretlen fejlődését.

Magyarország nem csak piac, hanem rajta keresztül eljutnak a kínai áruk az Unió többi országába is. Megköszönte a kínai kiállítóknak a részvételt, mely elősegíti az üzleti és baráti kapcsolatok létesítését és ezáltal a kereskedelmi kapcsolatok bővülését.

Beszédében Gao Jian nagykövet asszony megköszönte a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara meghívását a rendezvényre, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy lehetősége nyílt személyesen is találkozni a kínai kiállítókkal. A nagykövet asszony rövid áttekintést tett a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlődéséről, mely az utóbbi időben jelentősen felgyorsult. A kétoldalú forgalom értéke 2009. évben 6,8 milliárd USD volt, ezzel Kína lett Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere az Európán kívüli forgalomban, míg Magyarország a kínai áruk második legnagyobb felvevőpiaca a közép-kelet-európai térségben. A nagykövet asszony elmondta, hogy hazája a gazdasági világválság hatásait a hazai kereslet ösztönzésével próbálja enyhíteni. A Kínába irányuló magyar kivitel évről évre növekszik, és 2009. évben elérte az 1,46 milliárd USD-t.
Vissza